Devlet memuru hangi durumlarda işten atılır?
Niteliği itibariyle en ağır ceza olan kamu görevinden çıkarma cezası için kişinin rüşvet alması, yüz kızartıcı ve onur kırıcı davranışlarda bulunması, devlete ait gizli bilgileri açıklaması, siyasi partiye üye olması veya Atatürk aleyhine suç işlemesi gerekir.
Memur hangi durumlarda memurluktan atılır?
Madde hükmü gayet açıktır. Adaylık süresi içinde (aynı kanunun 54 üncü maddesinin 2 nci fıkrasına göre bu süre en az 1, en çok 2 yıl olabilir) başarısız olanlar ve adaylık süresi içinde kamu hizmetiyle bağdaşmayan davranışlarda bulunanlar, adaylıklarının kamu hizmetinden çıkarılmasına karar verilir.
Devlet memurluğundan çıkarma yetkisi kime aittir?
Görüldüğü gibi kamu görevinden çıkarma cezası, memurun bağlı olduğu kurumun Yüksek Disiplin Kurulu tarafından, amirinin talebi üzerine verilir. Disiplin Kurulunun başka bir ceza verme yetkisi yoktur. Belirtilen işlemi onaylar veya reddeder.
Hangi hallerde memurun görevine son verilir?
a) İdeolojik veya siyasi nedenlerle kurumların barışına, b) Her türlü yasak yayın veya siyasi faaliyete veya c) Bir siyasi partiye üye olmaya, d) Mazeretsiz olarak yılda toplam 20 gün hizmete, e) Savaş, olağanüstü hal ve genel afet durumlarında. f) Amirlerine, maiyetine ve iş sahiplerine.Diğer makaleler…
Devlet memuru hangi suçlardan görevden atılır?
36 Bu suçlar; zimmet, hırsızlık, gasp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma ve hileli iflas Devlet Memurları Kanunu’nda utanç verici veya onur kırıcı suçlar olarak sayılmıştır.
Memurluktan atılma kaç yıl sürer?
Bir yıldan fazla hapis cezasına çarptırılan memur, suçu kasten işlerse kamu hizmetiyle ilişkisi kesilir. Kişinin kamu hizmetine devam edebilmesi için suçu kasten değil, dikkatsizlik sonucu işlemiş olması gerekir. İhmal sonucu işlenen suçlarda bir yıldan fazla hapis cezasına çarptırılan kişinin iş ilişkisi kesilmez.
Kadrolu memur görevden alınabilir mi?
Bir kamu görevlisinin işyerinde kalmasının istenmemesi halinde, idari birim, görevlinin görevden uzaklaştırılmasına karar verebilir. Bu karar, soruşturma veya kovuşturma aşamasında da verilebilir. İdare, bu kararı soruşturma başlamadan önce verirse, 10 gün içinde soruşturma başlatılmalıdır.
Memur hangi durumlarda görevden atılır?
Bunlar memurların görevden alınma sebepleridir; kamu hizmetlerinin gerektirdiği hallerde memurun göreve devam etmesinin sakıncası (disiplin cezası gerektiren bir iş nedeniyle) mahkemeler aracılığıyla memur hakkında ceza kovuşturması yapılmasıdır.
Memura tutanak tutulursa ne olur?
Yetkiliye karşı bir rapor sunmak, yaptırım için acil bir sebep değil, yetkiliye karşı yürütülecek soruşturmanın başlangıcıdır. Yetkiliye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı disiplin soruşturmasının sonucu olacaktır.
Devlet memuru neleri yapamaz?
GÖREVLİLER İÇİN YASAKLAR İkinci hizmet yasağı … Ticaret ve diğer kazançlı faaliyetlerde bulunma yasağı … 3. Toplu eylem ve hareketlere katılma yasağı … Grev yasağı … Hediye kabul etme ve avantaj sağlama yasağı … . Kontrolleri altındaki şirketlerden yararlanma yasağı. Siyasi partilere üye olma yasağı. Daha fazla makale…
Devlet memurluğundan çıkarılan kişi tazminat alabilir mi?
Kamu görevine geçiş nedeniyle işçinin istifasının gerekçesi İş sözleşmesinin feshini gerektiren hususlardan biri de herhangi bir sebep gösterilmeden iş ilişkisinin sona erdirilmesidir. 4857 sayılı İş Hukuku Mevzuatı uyarınca; Sözleşmenin fesih sebeplerinden biri olan istifa nedeniyle tazminat hakkı doğmamaktadır.
Memur 20 gün işe gelmezse ne olur?
Burada da aynı şey geçerli: Bir yıl içinde mazeretsiz olarak toplam 20 gün işe devamsızlık yapan kişi kamu görevinden çıkarılır.
Devlet memuru hangi hallerde açığa alınır?
Yetkili hakkında soruşturma veya cezai kovuşturma yapılıyorsa ve görevinde kalması istenmiyorsa, görevden uzaklaştırma kararı verilebilir. Bu karar soruşturma aşamasında üç farklı durumda verilebilir. Bu durumlar ön soruşturma, disiplin soruşturması ve idari ceza soruşturmasıdır.
Görev değişikliğini kabul etmeyen memur ne yapmalıdır?
Görev değişikliğini kabul etmezseniz, görev değişikliği bildirimine 6 iş günü içinde yazılı olarak yanıt vermeli ve görevi kabul etmediğinizi belirtmelisiniz. Bu durumda kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz.
Memura yakışmayan hareketler nelerdir?
e) Memurluk onuruna yakışmayan tavır ve davranışlarda bulunmak; f) Görevine ve işverene karşı ilgisiz davranmak veya göstermek; g) Kılık kıyafet yönetmeliğinin yerleşik kurallarına aykırı davranmak; h) Görevi birlikte yapma ilkesine aykırı hareket etmek.
Hangi durumlarda işten çıkarılır?
Çalışanda; verilen görevi tamamlayamama (= 3,92), kötü çalışma, uzun telefon görüşmeleriyle işin kesintiye uğraması ve işi aksatan kişisel internet kullanımı gibi davranışlar gözlemlendiğinde; işverenin çalışanları büyük ölçekte işten çıkarma eğiliminde olduğu bulunmuştur.
Memurluk hangi hallerde sona erer?
Devlet memurluğunun sona ermesine yol açan durumlar nelerdir? Devlet memurluğu ilişkisinin sona ermesine yol açan 6 durum vardır: Bunlar devlet memurluğundan istifa (istifa), devlet memurluğundan ayrılma, devlet memurluğundan çıkarılma, şartlarda eksiklik, hizmetle bağdaşmayan bir faaliyette bulunma, ölüm ve emekliliktir.
Memur kaç gün işe gelmezse işten atılır?
10 gün işe gelmeyen bir memura karşı nasıl işlem yapabilirsiniz? Bir memur 10 gün boyunca mazeretsiz işe gelmezse, istifa talebinde bulunduğu kabul edilir ve görevden alınır.
Memuriyete hangi durumlarda son verilir?
Kasıtlı bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla hapis cezasına mahkûm olanlar, cezası ertelenmiş olsa bile memur olamazlar ve memur iseler memuriyetleri sona erer. Kısa süreli hapis cezası ertelenen bir kişinin, hak mahrumiyetinin sona ermesinden sonra memur olarak atanması mümkündür.