Aşure hikayesi nedir?
Aşure, Hicri takvimine göre Muharrem ayının onuncu gününde hazırlanan bir tatlıdır. İslami inanışa göre, Hz. Nuh büyük tufandan sonra topraklara girdiğinde Muharrem ayının onuncu gününde elindeki son malzemelerle bu tatlıyı hazırlamıştır. Bu nedenle Aşure bolluk ve bereketi temsil eder.
Aşure neyi temsil eder?
Ancak, tam anlamıyla “onuncu” anlamına gelen Aşura, yalnızca Peygamber’in adını taşır. Bunun nedeni, Nuh’un Gemisi’nin Muharrem’in 10’unda tufandan kurtarılmış olması değildir. Hadis kitaplarına göre, Aşura gününün adının verilmesinin nedeni, Allah’ın aynı gün on peygambere on farklı ikram ve hediye dağıtmış olmasıdır.
Âşûrâ olayı nedir?
Aşure Anadolu’da çeşitli tahıllardan pişirilir ve Nuh Tufanı ile ilgili bir rivayete dayanır. Rivayetlere göre, tufan sırasında gemideki insanların yiyecekleri biter ve yiyecek torbalarının dibinde kalan az miktardaki yiyecek, pişirilip yenmek üzere tek bir kazanda toplanırdı.
Aşurenin anlamı ne demektir?
Arapçada on anlamına gelen “aşara” kelimesinden türetilen Aşure Günü, Hicri yılının ilk ayı olan Muharrem’in onuncu gününe denk gelir. Aşure, paylaşmanın ve sevginin bir ifadesi ve bolluk ve bereketin sembolü olarak kabul edilir.
Aşure bir Alevi geleneği mi?
Bu kadim gelenek bugün Anadolu ve Mezopotamya halkı tarafından sürdürülmektedir. Günümüzde Alevi toplumu Aşure yemeğini özel bir ritüel ve dini anlamla benimsemiştir.
Aşureye Allah kabul etsin denir mi?
Aşure de helva da normal zamanlarda yapılabilir; ancak yukarıda belirtilen özel zamanlarda yapılıp dağıtılırsa, alanlar, “Allah kabul etsin” derler. Teşekkür etmek daha uygundur.
Aşure İslamda var mı?
İslam kültüründe Muharrem ayının onuncu günü “Aşure Günü” olarak kabul edilir. Aşure, buğday, fasulye, nohut, kuru ve taze mevsim meyveleri gibi bakliyatların şekerle karıştırılmasıyla elde edilen bir tatlı türüdür.
Aşure neden 12 çeşit?
Aleviler Aşure yaparken “12 İmam”ı temsil etmek için 12 farklı malzeme kullanırlar. Alevi inancına göre, Ehl-i Beyt soyunu sürdürmenin mutluluğu Muharrem ayının 13. gününde pişirilen küllerle paylaşılır.
Aşure ne amaçla yapılır?
Aşura genellikle Muharrem ayının 10. gününde kutlanır. Hz. Muhammed’in torunu. Hüseyin’in şehitliğini anmak için Kerbela’da inşa edilmiştir. Aşura’da kullanılan malzemeler, hazırlanış tarihi ve amacı, Aşura geleneğini uygulayan toplumların bu güne verdiği öneme göre değişir.
Aşure günü neler yaşanmıştır?
Şii inancında Aşura günü diğer İslami mezheplerden farklı bir anlam taşır. Efsaneye göre, Şiilikte önemli bir figür olan İslam peygamberi Muhammed’in torunu İmam Hüseyin, Muharrem’in onuncu günü Kerbela’da şehit edilmiştir. Muharrem ve Safer aylarını yas ayları olarak kabul ederler.
Sünniler neden aşure yapar?
Şiiler, Kerbela’da şehit edilen Hz. Hüseyin’in cenaze yemeği olarak Aşura’yı bu günde hazırlarken, Sünniler ise Adem’in tövbesini kabul etmesi, Hz. İbrahim’in ateşten kurtulması, Hz. Yakup’un oğlu Hz. Yusuf’la görüşmesi, Hz. Nuh’un gemisinin Cudi dağına oturması gibi çeşitli olayları temel alarak geleneği sürdürmektedir.
Aleviler aşureyi nasıl yapar?
Aleviler her zaman 12 malzemeden kül yaparlar. Bunlara buğday, arpa, pirinç, fasulye, nohut, pekmez, hurma pekmezi, nar pekmezi, pancar suyu, hurma, kayısı, incir, kuru üzüm ve kuş üzümü gibi kuru meyveler, badem ve fıstık, fındık, ceviz, çam fıstığı ve susam dahildir. Fındık içerir.
Aşure neyin simgesi?
İslami inanışa göre Hz. Adem’den itibaren peygamberlerin hayatlarında önemli olayların gerçekleştiği, paylaşmanın, birlik ve beraberliğin sembolü olan Aşure’nin kutlandığı Muharrem ayının 10. günü olan “Aşure Günü” Allah’ın bereketini ve bereketini temsil eder.
Aşure ayının hikayesi nedir?
Nuh’un Gemisi. Takvimler bu zamanda Muharrem’in 10. gününü gösterir. Gemideki her malzeme büyük bir kazanda kaynatılır ve bugün tadını çıkardığımız ilk kül bu şekilde oluşur. Aşure, tarihi ve tarihi nedeniyle binlerce yıldır yapılan ve şifalı olduğuna inanılan kutsal bir yiyecektir.
Aşurenin hükmü nedir?
Peygamberimiz, Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure Günü orucunu özellikle tavsiye etmiş ve şöyle buyurmuştur: “Aşure günü oruç tutmak, geçen senenin günahlarına kefaret olur.”
Aşure geleneği nereden çıktı?
Tarih. Nuh’un Gemisi Ağrı Dağı’nda durduğunda, Nuh’un ailesinin özel bir yemekle kutlama yaptığı söylenir. Erzakları neredeyse tükendiği için, geriye kalanlar (özellikle tahıllar, kuru meyveler ve benzerleri) birlikte kaynatılır ve günümüzde Aşure olarak adlandırılan bir puding haline getirilirdi.
Aşureyi hangi peygamber yaptı?
Bin Yıllık Lezzet: Aşure’nin Tarihi Yolculuğu Aşure’nin tarihi Hz. Nuh’a kadar uzanır. Söylenene göre Hz. Nuh’un gemisi Muharrem’in 10. günü Cudi Dağı’nın tepesine yanaşır. Gemi karaya oturduktan sonra kalan tüm malzemeler büyük bir kazanda kaynatılır.
Aşureye neden aşure denmiş?
Aşure ismi dilimize Arapça “aşura” kelimesinden girmiş olup, İbranice “onuncu” anlamına gelen “asor” kelimesinden gelmektedir.
Aşure ayı neden olmuştur?
Aşure, Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu gününde hazırlanan bir tatlıdır. İslami inanışa göre, Hz. Nuh büyük tufandan sonra topraklara girdiğinde Muharrem ayının onuncu gününde, elindeki son malzemelerle bu tatlıyı hazırlamıştır.